fbpx
0

Hiphop

Hip-hop dans refereert naar straat dans stylen uitgevoerd op hip-hop muziek of naar stylen die voortkomen uit de hip-hop cultuur. Hiphop zelf is niet een dans, het is een cultuur waarin verschillende elementen leven zoals het DJ’en, Breaken en Rappen. Tegenwoordig omvat dans op Hiphop muziek een wijd gala aan stylen, choreografen en dansers gebruiken technieken uit breaking (breakdance), gecreëerd in de 70’s en populair gemaakt door verschillende dansgroepen in de VS, maar ook popping, locking en house. Televisie programma’s zoals Soul Train en de 80’s films Breakin’ en Beat Street gaven dansgroepen in de hiphop cultuur commerciële exposure. Hierdoor reageerde commerciële industrie met een studio versie van deze dans. Klassikale docenten namen hip-hop aan zodat ze choreografie konden maken uit deze straat stylen, vaak werd dit ‘new (york) style’ genoemd. In de studio zien we dat de nieuwe generatie footwork, old-school hiphop, popping en locking technieken verwerken in flitsende toffe choreografieën. Streetdance is erg vrij en veel docenten hebben dan ook een eigen manier van de verschillende technieken mixen en samenvoegen.

Vogue

DEZE STYLE STAAT MOMENTEEL NIET OP HET ROOSTER, WIJ STREVEN ER NAAR OM HET WEER TERUG TE BRENGEN ALS WIJ EEN GESCHIKTE DOCENT VINDEN! (THIS STYLE WILL BE BACK ONCE WE FIND THE RIGHT TEACHER!)

Vogue is een house dance ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 en ontstond uit performance, een dansstijl die in de jaren 30 in Harlem in New York City ontstond. Het is een dansstijl die diverse poses imiteert van modellen die veelal de cover van het tijdschrift Vogue sierden. Opvallend aan deze dans zijn de geometrische en gestileerde bewegingen van armen en benen en het fragmentarisch lopen over een imaginaire catwalk. Ook extremere, yoga-achtige houdingen worden gebruikt. De elegante manier van wisselen van pose wekt de illusie van een vloeibaar lichaam. Vogue is vooral vrouwelijk, elegant en fierce.

Dancehall

Dancehall is een genre van Jamaicaanse populaire muziek dat is ontstaan ​​in de late jaren 1970. Deze muziekstijl is ook bekend onder de naam raggamuffin. Het wordt vaak als een subgenre van reggae beschouwd. In de dagelijkse praktijk in Jamaica worden reggae en dancehall wel als aparte genres behandeld. Hieruit is ook dans ontstaan, deze dans style word vaak ook gewoon dancehall genoemd. Dancehall kent verschillende vaste pasjes bedacht door de originele dancehall artiesten en dansers in Jamaica. Tegenwoordig zijn door de gemixte stylen en culturen Afro en Dancehall erg populair in de dansstudio’s.

Modern

Moderne dans is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Het is een verzamelbegrip voor verschillende zeer individuele danstechnieken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit soort eigentijdse dansvormen worden nu veelal aangeduid als ‘hedendaagse dans’. Bij de moderne dans dient het lichaam als expressie- en uitdrukkingsmiddel. De emoties en psychologie van de twintigste-eeuwse mens werden bepalend voor de moderne dans en voor de wijze waarop het spierstelsel getraind moest worden. Naast de grondlegger Martha Graham behoorden ook Doris Humphrey, Charles Weidman, Helen Tamaris, Staluse Pera en Hanya Holm tot de pioniers.

Breakdance

Breakdance, ook bekend als breaking of b-boying of b-girling, is een dansstijl. Breakdance vormt samen met rap, graffiti en dj’en de vier elementaire onderdelen van hiphop. Het dansen zelf wordt breakdancen of breakdansen genoemd. De dans heeft veel verschillende soorten bewegingen, grofweg ingedeeld in top rock (staand dansen), footwork (vanuit gehurkte positie), powermoves en freezes (poses). Binnen break (en globaal bij hiphop) draait het om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. In breakdance zijn ontelbaar veel verschillende moves ontwikkeld. Ze zijn op te delen in een aantal categorieën. Zo heb je het footwork waarbij het gaat om de snelle pasjes op handen en voeten over de grond, hierbij wordt vaak een cirkelvormige beweging gevolgd. Daarnaast heb je de toprocks. waarbij staand wordt gedanst. Belangrijk is het goed dansen op de muziek. De accenten zijn erg belangrijk en door het pakken van deze accenten (bijvoorbeeld door een beweging te maken precies op het accent) kan de ‘status’ van de danser stijgen. Een andere vorm van breakdance zijn de ‘powermoves. Van deze moves zijn enkele voortgevloeid uit het turnen, bijvoorbeeld de flare. Het zijn acrobatische series waarbij vaak slechts met de handen en schouders de grond wordt aangeraakt. Veel setjes of runs bevatten freezes. Dit zijn momenten in de run dat de danser, met gebruik van de armen, niet meer beweegt (‘bevroren’ is). Deze vergen vaak veel kracht en zijn vaak variaties van de handstand.

Footwork

Footwork bij GDC is een mengelmoes van verschillende stylen zoals house, afro en hiphop. Let wel dat hier vooral gefocust word op het dansen met de voeten en benen. Vaak word deze dans gegeven op house muziek. Dit is de perfecte les als je wilt werken aan de snelheid, controle en coördinatie van je voeten en benen.

Ballet

Ballet is een Westerse dansstijl waarin gestileerde poses en passen worden gecombineerd met licht en vloeiende figuren en bewegingen, zoals sprongen en draaien; vaak gecombineerd met muziek, decor, kostuums en soms pantomime of voordracht, om een verhaal, thema of sfeer aan de toeschouwer over te brengen.

Heels

DEZE STYLE STAAT MOMENTEEL NIET OP HET ROOSTER, WIJ STREVEN ER NAAR OM HET WEER TERUG TE BRENGEN ALS WIJ EEN GESCHIKTE DOCENT VINDEN! (THIS STYLE WILL BE BACK ONCE WE FIND THE RIGHT TEACHER!)

Heels of Stiletto dans is een dansvorm die is ontstaan en opgekomen in de Verenigde Staten in Europa in de late 20e en 21e eeuw. Het is genoemd naar de stiletto hak vrouwen schoen. Het is dan ook een pre om hakken te dragen tijdens het uitvoeren van deze stijl. Stiletto dans is een solo dans geïnspireerd door dans routines in pop en hip-hop muziek video’s. De technieken en dans vocabulair komt van een wijd schala aan dansstijlen gebruikt in muziek video choreografie. Het is een vrij vrouwelijke en exotische dansstijl. Het is en elegant en een erg fysieke dansstijl.

Translate »
Facebook
Instagram