Help! Beginnen met dansles, maar hoe?

“Hoe begin ik met dansen?” “Kan ik wel goed worden in dansen” “Heb ik talent voor dansen?” “Hoe weet ik nou welke dansles goed voor mij is?” Waar moet ik dansles volgen en welke danslessen moet ik volgen?

Vragen die vaak spelen bij beginnende dansers. Je hebt onlangs besloten, “Yes ik ga het eindelijk eens proberen, ik ga een dansles volgen.” Je zoekt op Google enthousiast naar dansscholen in de buurt en bekijkt de verschillende danslessen. Dan beginnen de vragen te spelen in je hoofd, “Maar wat nou als iedereen supergoed is en ik bak er niks van?”, “Ben ik niet te oud al om te dansen.” “Wat nou als de les veel te moeilijk is?”

Je schiet in de stress en al het enthousiasme maakt plaats voor angst. Wat nou als jouw eerste dansles er niet uitziet als de finale van So You Think You Can Dance, maar op de stuntelige moves van je ouders op verjaardagsfeestjes.

Geen Stress!

Allereerst don’t worry! Niemand, maar dan ook niemand was meteen op een Beyoncé of Chris Brown niveau bij hun eerste dansles (Behalve Beyoncé & Chris Brown zelf?). Bijna elke danser ervaart deze gevoelens en gedachten op een punt in hun leven. We moeten allemaal ergens beginnen, dit is voor elke sport hetzelfde. Voor veel mensen is de grootste uitdaging in het begin letterlijk, ‘beginnen’.

Zodra je eenmaal begint en je overwint de eerste obstakels door naar de dansschool te gaan en een les mee te doen ben je al een heel eind. Je eerste dansles meteen goed doen is alsof je op een dag 3 ballen oppakt en spontaan zonder ervaring foutloos begint te jongleren, zo werkt het jammer genoeg niet. Je begint met 1 bal dan 2 en zo bouw je rustig op tot je makkelijk met 3 ballen kan jongleren.

Bij dansen is dit hetzelfde, je leert langzaam je lichaam beter begrijpen en gebruiken. Dus spring in het diepe en ga het avontuur aan, maak de verkeerde stappen, ga naar links in plaats van naar rechts als de docent het zegt. Zwaai onhandig met je rechterarm als de docent in een vloeiende elegante beweging haar linkerarm omhoog gooit en dans compleet uit het ritme van de muziek.

Het is OKE, om te leren moeten we fouten maken dit kan niet anders. We hebben het allemaal meegemaakt en daarbij, sommige van de beste dansers in de wereld waren vroeger de meest talentloze onmuzikale houterige harken! Dus ja, iedereen kan het leren en iedereen kan er goed in worden ongeacht je talent.

Eerste Weken

Na je eerste weken begin je gewend te raken aan de atmosfeer en bouw je nieuwe vriendschappen op. Je gaat gezichten herkennen en merkt dat iedereen helemaal niet constant bezig is met wat ze van specifiek JOUW dansvaardigheden vinden. Iedereen werkt hard, heeft plezier, eet, drinkt, kletst en danst met elkaar.

In de eerste paar maanden komt er een moment waarop het kwartje valt en je een groeispurt ervaart in je dans, dit komt omdat  je lichaam en brein na een tijdje beseffen “Oké, dit is wat we dus elke week doen op donderdag om 18:00 dus beter ga ik ervoor zorgen dat we dit goed doen”.

Vier tips voor beginnende Dansers

1) Vraag jezelf wat je graag wilt leren.

Het klinkt logisch, maar als jij modern wilt leren dansen, laat het dan niet afhangen van een proefles Hiphop of je dat echt gaat doen. Dat is alsof je een basketbal les gaat meedoen om te besluiten of je op voetbal wilt, ja het is allebei met een bal, maar het zijn twee compleet verschillende sporten. Bij dansen is dit net zo, we gebruiken voor de verschillende dansstijlen ons lichaam, maar de manier waarop, waarom en hoe is erg verschillend per dansstijl. Volg dus de dansles die aansluit op de dansstijl die jij wilt leren.

2) Train op JOUW niveau.

Ga bijvoorbeeld NIET naar een Advanced les als je niet veel ervaring hebt. Advanced betekent ‘gevorderd’, dit is bedoelt voor dansers die hun lichaam goed onder de knie hebben (vaak met professionele/wedstrijd ambities) en choreografie makkelijk oppakken. Het is tof om te kijken naar zo’n les als motivatie, maar als beginner vaak erg stressvol en demotiverend om mee te doen.

Het is ook niet leuk als jij je eerste zwemles mee moet doen met de landelijk kampioen zwemmen, tegen de tijd dat hij 30 baantjes heeft gedaan om op te warmen ben jij nog steeds aan het uitvogelen hoe je nou überhaupt naar de overkant komt. Zo is het in dansen ook dus volg lessen die aansluiten bij je ervaring. Het beste is om even goed het rooster te bestuderen en te kijken wat bij jou leeftijd en niveau hoort.

Aan de hand van ons rooster zou je kunnen stellen:

0 – 20 lessen danservaring: Basic

20 – 80 lessen danservaring: Start / Intermediate

80+ lessen danservaring: Alle lessen

Dit betekent niet dat jij basic bent als je 15 lessen danst of dat je gevorderd bent als je 100 lessen danst. Dit is voor iedereen compleet anders. Het is meer bedoeld als maatstaaf voor de doorsnee danser om een idee te krijgen over wanneer een goed moment zou zijn om deze les te proberen. Train jij 5 uur per dag als beginner, dan kan het goed zijn dat jij na 50 lessen al plezier zou hebben aan een advanced les. Train jij 1 uur in de week dan duurt het proces natuurlijk veel langer.

Het beste is om zelf in te schatten hoe intensief je wilt trainen en welke progressie jij wilt zien over een bepaalde tijdsduur. Probeer van tijd tot tijd een les op een niveautje hoger om te zien hoe het je afgaat en of je het leuk vind. Uitdaging is altijd goed.

3) Overwin je angst!

Het is oké om bang en onzeker te zijn in je eerste paar lessen, deze gevoelens ervaren we allemaal, maar laat het je niet tegenhouden om je hobbies en doelen achterna te gaan! Heel cliché, maar je leeft maar een keer dus ga voor wat je graag wilt en overwin je angsten en onzekerheid.

4) HAVE FUN!

Het is natuurlijk het allerbelangrijkste om plezier te hebben. Veel geluk ervaren we juist door het overwinnen van obstakels en angsten. Dansen hoort ook leuk te zijn, het gaat niet alleen om elk pasje perfect uitvoeren. Het gaat om de muziek en het leren om te gaan met je lichaam. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.

Meer tips over beginnen met dansen kun je hier vinden.

Nog vragen? Stuur ons een berichtje of e-mail.

Please follow and like us: